Tips voor swing dansers

Author picture

Heb je je ooit afgevraagd: Hoe kan ik mijn dansen verbeteren? Of je nu Boogie Woogie, Balboa, Lindy Hop of een andere Swingdans variant danst. En wat kan ik doen om een betere danser te worden. Ik zit vast op een niveau en kom niet meer verder. Hier een lijst met tips die soms voor de hand liggend zijn en je dansen naar een hoger niveau kunnen brengen.

01

Leer andere swingdans stijlen

Balboa, Boogie Woogie, Charleston, East Coast Swing, Jitterbug,  Lindy Hop, Shag en West Coast Swing. Je leert nieuwe moves en variaties die je kunt gebruiken in het dansen. Je leert de verschillen en overeenkomsten in het dansen. Je lichaam leert nieuwe manieren van bewegen. Je leert omgaan met verschillende muziek stijlen. Dancing keeps you young.

04-04-2020

Luister veel naar muziek

Beluister Boogie Woogie, Swing, Blues, swing jazz, Gipsy swing enz. Zoek of maak Play listen op bijvoorbeeld YouTube, Spotify of andere media , voor jezelf of deel ze. Beluister deze muziek regelmatig zo leer je de verschillende muziekstijlen. Je zult vertrouwd raken met de structuur, breaks en ritmes. Er is niets leuker dan te weten wanneer er een breaks komt en je de break kan invullen. Welke gevoelens krijg je tijdens het luisteren en kan ik dit overbrengen in het dansen. Dans je vooraan in de beat (gehaast), midden van de beat (neutraal), of op het randje van de afgrond (smooth). Leuk om onder het dansen mee te spelen. Accentuate The Positives.

15-02-2020

Leren van een routine

Je kunt zelf of samen oefenen, in team verband of bij je dansschool, club. Zo leer de routine/choreografie en je wordt wat vrijer in je bewegingen, steps. ( Killer Boogie, the Big Apple, The Shim Sham, The Madison enz. Enjoy every routine that you learn.

30-11-2019

Film jezelf

Kijken hoe je zelf danst is een zeer nuttig ding om te doen. Stel een statief in of vraag een vriend om te helpen. Voor de meesten van ons geldt dat we veel betere dansers in ons eigen hoofd zijn dan wat er daadwerkelijk op de dansvloer wordt getoond. Elke keer als ik mezelf zie dansen, zie ik iets dat ik wil verbeteren. Uw danspartner(s) feedback vragen kan ook helpen. Video’s vergelijken is een geweldige manier om je vooruitgang te meten. Keep on smiling.

12-10-2019

Volgen van workshops

In heel Europa worden veel  workshops gegeven door internationale Swing dans instructeurs, dit is vaak van vrijdag tot en met zondag met in de avond een party. Probeer van een workshop minimaal twee punten mee te nemen in je dansen. En laat je inspireren door de mensen die je daar ontmoet. Zeer de moeite waard om eens op zoek te gaan op Facebook, Google of andere mediabronnen, voor de mooiste workshops.(http://www.swinghopping.com)

Ook zijn veel Dvd’s te bestellen op het internet van internationale Swing dans instructeurs. Kijk in de beschrijving van de Dvd wat er wordt behandeld voor je gaat bestellen. This is fun.

28-09-2019

Vraag gevorderde dansers om je een coole Move te leren die zij zelf dansen

Zij vinden het leuk dat het gevraagd wordt en je krijgt een gratis les. Ik vind het zelf altijd leuk als iemand me vraagt om hen te laten zien hoe het gaat. Dit is een geweldige manier om je repertoire met goede moves op te bouwen en vrienden te maken. The more friends you have the more dances.

21-09-2019

Foto bron: pinterest

pinterest
Ons_jaren_50_dorp

Dans met veel verschillende leiders, volgers

Als je elke week met dezelfde partner danst wordt het dansen een gewoonte. Om beter te worden in het dansen, adviseren wij het door wisselen van danspartner. Van je nieuwe leider/volger kun je veel leren!  Je verbetert je lead and follow, en went aan de bewegingen van iemand anders. Geef elkaar (positieve) feedback, dit zal je op termijn een betere danser maken. Always listen to your dance partner.

13-09-2019

Social dance

Begin als leider simpel te dansen en wen aan elkaar. Een nummer dansen met minder moeilijke variaties wordt vaak als prettig ervaren en geeft zelfvertrouwen. Bij meer zelfvertrouwen wordt het ook makkelijker om andere variaties toe te voegen. Kijk elkaar aan onder het dansen en dans als een koppel. Geef elkaar de ruimte om te improviseren. Let’s have Fun.

06-09-2019

Social media

Bekijk oude clips, optredens, wedstrijden en uitslagen, workshops en teacher presentaties enz. Ga op zoek naar wat je mooi vindt en maak een YouTube lijst aan zodat je de clips makkelijk terug kunt vinden om te kijken. Soms is het handig om de afspeelsnelheid van een clip aan te passen. Dit kan je doen bij de Instellingen van de clip. Vergeet niet om een reactie te schrijven of te liken. That’s nice.

30-08-2019

Kijk op evenementen naar dansers die je mooi vindt dansen

Vraag je af, wat vind ik leuk van deze dansers: Het ritme, de bewegingen, muzikaliteit, eenvoud of hoe complex de dans is. Vergeet niet om zelf ook te dansen en probeer te dansen met het paar wat je mooi vindt dansen en laat je verrassen door de dans.This is amazing.

23-08-2019

VMQB7281

Regelmatig oefenen

Train ten minste eenmaal per week, meer is beter. Het maakt niet uit of je alleen of met een partner danst. Soms worden we een beetje prikkelbaar bij het herhalen van de oefening. Kijk wat er mis is en ga daar mee verder. Word zeker niet boos op je danspartner, die is tenslotte ook aan het leren. Boosheid brengt achteruitgang en wie wil dat nou. Motiveer elkaar, geef aan wat anders kan. Meerdere malen in de week 5 a 10 min dansen werkt soms beter dan een keer een uur dansen. Let’s make fun.

16-08-2019

Ons_jaren_50_dorp

Dans met veel verschillende leiders, volgers

Als je elke week met dezelfde partner danst wordt het dansen een gewoonte. Om beter te worden in het dansen, adviseren wij het door wisselen van danspartner. Van je nieuwe leider/volger kun je veel leren!  Je verbetert je lead and follow, en went aan de bewegingen van iemand anders. Geef elkaar (positieve) feedback, dit zal je op termijn een betere danser maken. Always listen to your dance partner.

13-09-2019